Meghívó egy rendhagyó projektfejlesztő műhelyre

Nemrég jelent meg a Közös Értékeink Program Fejlődésben+ pályázata, amellyel civil szervezetek közösségi projektjeit kívánja támogatni. Olyanokat, amelyek Európa közös értékeire épülnek. (Beadási határidő: április 5.)

Törekszünk arra, hogy kézzelfogható eszközökkel támogassuk a pályázatok elkészítését, erre szolgálnak a képzéseink és ez az esemény is: a jó pályázatok elkészítésének támogatásához közösségi-ötletkidolgozó maratonokat szervezünk, ahová elsősorban civil szervezetek és az általuk meghívott magánszemélyek jelentkezését várjuk!

 
Hol és mikor?

2024. március 9-én 9.00 – 18.00 között, három helyszínen: 

Győrben - Kecskeméten - Szekszárdon

 

Feltétlenül számítunk rád, ha érdekel a fenti felhívás, és rád illenek a következők: 

  •  vannak jobbító ötleteid, és szívesen dolgoznád ki a részleteit másokkal
  • a projekt tervezést szükséges rossznak tekinted, és szeretnéd nagyobb örömmel végezni
  •  szükséged lenne megerősítésre másoktól, hogy az ötleted valóban a legjobb válasz a problémákra 
  • segítségre van szükséged más szakterületekről érkezők részéről
  • magánemberként szívesen hozzájárulnál egy sikeres projekt kidolgozásához ezzel támogatva egy-egy civil szervezetet,
  • nem idegenek tőled az EU alapértékei - méltóság, szabadság, egyenlőség, jogállamiság, demokrácia, emberi jogok –
  • és persze pénzre van szükséged a megvalósításhoz 😉

 

Ha ez eddig ok, akkor pár szóban az eseményről:

Mi történik egy hackathonon?

  1. A résztvevőket két csoportba lehet osztani: vannak az ötletet hozók és vannak, akik azért jönnek el, hogy ötletet válasszanak maguknak és csatlakozzanak egy ötletgazdához. Az ötletmaratonok legalább 20-25 fő részvételével működnek jól. 
  2. A nap az ötletek bemutatásával kezdődik (erre 3-3 perc áll rendelkezésre), majd az ötlethozók az úgynevezett piacozás szakaszában társakat gyűjtenek maguk mellé, akikkel együtt fognak dolgozni a nap folyamán az ötleteken. A csapatokat 4-6 fő alkotja, és fontos, hogy egy szervezettől maximum 2 fő dolgozzon egy-egy csapatban. Ideális esetben sokféle területről, sokféle tudással rendelkező emberből állnak fel a csapatok, mert így lesznek az ötletből kifejlesztett projektek is érdekesek és sokszínűek, így tudják egymást jól segíteni a csapattagok.
  3. A csapatok megalakulását követően a folyamat azon fázisához érkezik, amelyben az ötletekből projektek lesznek. Ezt a folyamatot gyakorlott mentorok kísérik, de a csapatok önállóan dolgoznak.
  4. Az esemény csúcspontja az, amikor a csapatok bemutatják a nap munkájának eredményét. Ekkor ismerjük meg azokat a projekteket, amelyek az ötletből lettek. A projekteket egy háromfős - ez esetben a Közös Értékeink programot lebonyolító alapítványok képviselőiből álló- szakmai zsűri véleményezi és fogalmaz meg továbbfejlesztési javaslatokat.

Az egész napos esemény során a szervezők teljes ellátást biztosítanak a résztvevők számára!

 

Mi is az a hackathon? 

A hackathon a „hacker” és a „marathon” szavak összevonásából jött létre, amely egyrészt utal az informatika innovációt hordozó világára és a rendezvény maratoni hosszúságára. A módszert elsőként az IT szektorban alkalmazták ötletek hatékony kidolgozásra, komplett szakmai támogatással kísérve. Azóta a módszer elterjedt és az üzleti és tudományos életben általánossá lett, speciális ötletversennyé vált. Ezekre az alapokra építve dolgozták tovább a módszert a társadalomfejlesztés területére. Így vált mára tervezési, részvételi, fejlesztői módszerré. 

 

JELENTKEZEM!

 

Jó, de miért éri meg, hogy rááldozd a szombatodat? 

  • egy új, izgalmas tervezői folyamatot próbálhatsz ki, amit bátran használhatsz a jövőben

  • új arcokat ismerhetsz meg, akikkel később is együttműködhetsz

  • árnyaltabb képet kaphatsz az elképzeléseidről, amely segít tisztábban látni a tevékenységedet

  • biztonságos keretek között oszthatod meg az ötleteidet, mert a csapatod és te, célért dolgoztok, az etikai szabályokat is együtt fektetitek le

  • sikeresebben írhatsz pályázatot, hatékonyabban tudod kommunikálni küldetésedet potenciális támogatóid felé

 

Az eseményre való jelentkezéshez szükséges űrlap ide kattintva érhető el. 

Részletes információ a helyi szervezőktől kérhető!