Európai értékek nyomában - fiatalok tanulmányútjai

Tartalom
 
11 fiatal támogatottunk indul tanulmányútra, hogy civil jó gyakorlatokat kutassanak fel az EU-ban! 
 
A fiatalok a következő hónapokban bejárják majd Olaszországot, Spanyolországot, Franciaországot, Belgiumot, Németországot, Ausztriát, Lengyelországot és Romániát, hogy figyeljenek, tanuljanak, és a megszerzett tudást hazahozzák! Útjukról részletesen tudósítanak, tapasztalataikat pedig a hazai szakemberekkel és civil szervezetekkel is megosztják majd.
 
Tanulmányútjaik során olyan témákat dolgoznak majd fel, mint a romák társadalmi integrációja, a hajléktalan nők speciális helyzete, a fiatalok társadalmi szerepvállalása, Z generációs jó gyakorlatok, otthon és közösség, biodiverzitás és városkép.
 
 

 

 

Tanulmányút az európai romák társadalmi inklúziójáért

 

Eredics Lilla vagyok, 2022-ben végeztem a CEU szociológia-antropológia mesterképzésén. Szakmai érdeklődésem elsősorban a rassz, gender és osztályviszonyok mentén marginalizált társadalmi csoportok mindennapi élete és társadalmi valósága. 2021 nyarán csatlakoztam a Romaversitas Ukrajnából menekült roma családok inklúziójára irányuló projektjéhez kutatóként, 2023 januárjától a szélesebb hálózati program koordinátora vagyok, amelyben a roma menekültek helyzete mellett a roma nők közösségi aktivizmusára fókuszáló projektünkben dolgozom. 

A spanyol tanulmányút azért inspiráló számomra, mert törekszem arra, hogy szociológiai érdeklődésemet cselekvésbe formáljam: mélyen elkötelezett vagyok a marginalizált közösségek önszerveződésében. A tanulmányút során olyan roma és más, kisebbségi és dekolonizációs fókuszú szervezeteket fogunk meglátogatni, amelyek módszertana, programjai, elérési gyakorlatai hasznosak lehetnek a magyarországi roma szerveződés szempontjából.  A projekt során szerzett tudást szeretném a Romver csapatában és azontúl is az itthoni roma civil szerveződés javára fordítani.

 

Pocsai Bettina vagyok, egy fiatal roma szakember, akinek diverz háttére van a média- és interkulturális kommunikáció, valamint az oktatás területén, különös hangsúllyal a roma kezdeményezésekre. Jelenleg a Romaversitas Alapítványnál dolgozom Programkoordinátorként. Szociálpedagógiai diplomával rendelkezem, valamint szociológiát és társadalmi antropológiát tanultam a Közép-Európai Egyetemen. A Romaversitas Alapítvány csapatához először mint irodavezető csatlakoztam, az idei akadémiai évet pedig mint programkoordinátor kezdtem, Az Irány a karrier! program vezetőjeként. A program célja, hogy fiatal roma nőket segítsen a munkaerőpiacra való integrálódásban, és az identitásukat, önbizalmukat, jóllétüket támogassa. 

A Közös Értékeink által meghirdetett tanulmányutat egy motiváló lehetőségnek tartom, ugyanis nagymértékben érdeklődöm más szervezetek munkája iránt, akik hasonló témakörökben működnek. Szeretnék minél több módszertannal megismerkedni, hogy a tanulmányútról hazatérve a közösségem javára használjam a megszerzett tudást.

A Romaversitas Alapítvány egy roma vezetésű oktatási szervezet, amely a 90-es évek óta aktív a roma fiatalok oktatási mobilizációja terén; azóta viszont több programmal is bővült, melyek az aktivizmust és az oktatáson kívül a karrierlehetőségek kiszélesítését helyezi előtérbe.

Kövess minket az utunk során!

https://www.youtube.com/channel/UCTnxnG55qjyt7ilQomO4_0Q

 

 

Sokszorosan kiszolgáltatva 

a hajléktalan nők speciális igényei és progresszív válaszok
 

Fancsali Kinga vagyok, az ULE munkatársa. Mindig is dühített az igazságtalanság, a szegénygyűlölet, minden egyenlőtlenség a társadalomban. Akkor kezdtem civilkedni, mikor úgy döntöttem tenni is akarok valamit, nemcsak tétlenül nézni és fortyogni. Szeretek biciklizni, falat mászni és edényeket készíteni agyagból. 

Én és Pálfi Lenke munkatársam Barcelonába fogunk utazni egy olyan szervezethez, amely elsőként lakhatás szemléletével közel áll ahhoz, ahogy mindennapi munkánk során mi is közelítjük a hajléktalanság kérdését. Az út során szeretném felhívni a figyelmet a női hajléktalanság láthatatlan problémáira, illetve arra, mennyire nehéz bántalmazást túlélő nőként a stabil lakhatási körülmények megteremtése. Szeretném bemutatni az elsőként lakhatás szemléletű megoldásokat is, mivel ezek itthon nem elterjedt modellek. Szeretném, ha ezek a történetek minél szélesebb körben eljutnának a magyar nyilvánossághoz, és elindulna a változás.

 

Pálfi Lenke vagyok, politológus és grafikus, az Utcáról Lakásba! Egyesület munkatársa. Számomra ez főállású munka, és ezért nagyon hálás vagyok - mindig arról álmodtam, hogy ha már bérmunkát kell végeznem, az olyan legyen, amely valóban értéket teremt, és egy lakhatási szervezetnél ez nem is kérdés. Emellett szabadúszó grafikusként is dolgozom, főként illusztratív plakátokat tervezek.

A tanulmányutam során az Elsőként lakhatás módszert - amin az ULE tevékenysége is alapszik -, és különféle, erre épülő programokat szeretnék jobban megismerni, mindezt a női lakásszegénység fókuszában. Nőként a lakhatási nehézségek, a hajléktalan élethelyzet is olyan sokrétű problémák, amelyekre az intézményrendszernek sokszor nincs megfelelő válasza, ezért fontos ezzel kiemelten foglalkozni. Hiszek abban, hogy a lakás nem árucikk, és az ahhoz való hozzáférést nem határozhatja meg a piac, így kíváncsi vagyok, milyen, általam eddig nem ismert megoldásokkal lehet szembemenni a lakhatási válsággal.

Az Utcáról Lakásba Egyesületnél abban hiszünk, hogy mindenkinek kell egy hely, amelyet otthonnak nevezhet, mivel a biztonságos lakhatás alapvető feltétele a méltóságteljes életnek. Hiszünk benne, hogy az erőforrások igazságos elosztásával egy szolidáris társadalomban méltó lakhatást lehet biztosítani mindenki számára. Ennek érdekében modellprogramokat dolgozunk ki és működtetünk, amelyekben önálló lakhatást nyújtunk hajléktalan és rászoruló embereknek.

Kövess minket az utunk során!

 

 

 

Jó gyakorlatok fiatalok helyi társadalmi szerepvállalására a youth bank modellen keresztül

 

Novák György Tibor vagyok, egyetemista. Diákként Egerben kerültem kapcsolatba önkéntes munkát végző civil szervezetekkel, azóta önkénteskedem segítő, illetve közösségteremtő programokon, rendezvényeken. Jelenleg Budapesten vagyok egyetemista, szabadidőmben utazok, gitározok, illetve Vulfpeck-et hallgatok.
 

Utazásunk során szeretnénk megismerni, körbejárni, hogyan működik a YouthBank más európai országokban. Célunk jó gyakorlatokat tanulni a szervezetektől, amelyekkel felvettük a kapcsolatot többek között Olaszországban és Belgiumban. A tanult jó gyakorlatokat, módszereket Magyarországon fogjuk hasznosítani egy YouthBank-hez hasonló modell megvalósításában. Továbbá a megszerzett tudást vlogok, posztok formájában fogjuk terjeszteni kortársaink között.

 

Patkó Orsolya Veronika vagyok, egyetemi tanulmányaimat végzem tájrendező és kertépítő mérnöki szakon. Kedvenc szabadidős tevékenységem a természetjárás és barátaimmal való időtöltés. 

Hiszek a közösségi gondolkodás, tervezés és cselekvés erejében, ezért önkénteskedem az Egri Közösségi Alapítványnál, akik különböző rendezvényekkel színesítik a helyi életet. Jelenleg a fiatalok társadalmi szerepvállalása van előtérben az alapítvány életében, hiszen ifjúsági alapot szeretnénk indítani.

Tanulmányi utunk során a YouthBank modelljét fogjuk tanulmányozni két európai országban. Célunk, hogy az utazás alatt minél több civil munkát végző fiatallal kerüljünk kapcsolatba és hazánkban is megoszthassuk tapasztalataikat, jó gyakorlataikat, ezzel is népszerűsítve a fiatalok közéleti részvételét.

Küldő szervezetünk az Egri Közösségi Alapítvány, akik Eger városában foglalkoznak közösségépítő programok szervezésével.

Kövess minket az utunk során!

(Linkek hamarosan!)

 

 

"Nyugat" és "Kelet" jó gyakorlatai Z generáció szemével

 

Fenyvesi Orsolya vagyok, másodéves biomérnöki hallgató a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen. A Köz-Pont Ifjúsági Egyesület égisze alá tartozó Hajdú-Bihar vármegyei Diákönkormányzatok Szövetségének vezetőségi tagjaként lehetőségem nyílt arra, hogy kiálljak diáktársaimért és segíthessek másoknak, ezen évek nagy hatással voltak rám és azóta biztosan tudom, hogy a továbbiakban is a civilszférában szeretnék tevékenykedni. Szabadidőmben szívesen táncolok, fotózok és videózok. 

Azzal a céllal indulok útnak júliusban, hogy a személyes tapasztalatokon túl sok új élménnyel gazdagodjak és világot lássak. Szeretnék városokat, szervezeteket és embereket megismerni. Reményeim szerint új remek gyakorlatokat tudok majd elsajátítani és ezeket a magyar fiatalok/szervezetek életébe is be tudom építeni.

 

Krizsó Réka vagyok, jelenleg másodéves építőmérnök szakos hallgató az Óbudai Egyetemen. Az életem szerves részét képezte mindig is a tánc, a zene, az önkéntesség, valamint a diákönkormányzatiság is. A Köz-Pont isfjúsági Egyesületnél már régóta vagyok önkéntes, valamint az általuk működő Hajdú-Bihar Vármegyei Diákönkormányzatok Szövetségének voltam éveken át Stábtagja, később HR koordinátorként vezetőségi tagja. 

Ez a projekt hatalmas lehetőséget jelent számomra, ugyanis hatalmas álmom, hogy a utazzak, és ezt nem csak turistaként szeretném megtenni, hanem valami hasznossal is szeretnék hozzájárulni a társadalomhoz. Célom, hogy az út során megszerzett ismereteket széles körben tudjam terjeszteni, és segíthessem a magyarországi civil szervezetek munkáját. Számomra fontos a folyamatos fejlődés, többek között a kisközösségek fejlesztése, a érdekképviselet és tolerancia terén egyaránt, és remélem hogy utazásunkkal és projektünkkel hasznos ismeretekkel gazdagíthatjuk a szervezetünk és a fiatalok életét. 

A Köz-Pont  Ifjúsági Egyesület célja a 10 és 30 év közötti fiatalok támogatása regionális szinten, fenntartható projekteken keresztül, hogy tapasztalatokra és élményekre tegyenek szert. Teret és lehetőséget biztosítanak a fiatalkori önkéntességen és a diákönkormányzatiságon keresztül, önmaguk és közösségük fejlesztésére, az együttműködés, a bizalom és a felelősségvállalás értékeinek mentén.

Kövess minket az utunk során!

(Linkek hamarosan!)

 

 

Otthon. Közösségben. Határok nélkül.

 

Muzslai Francisco vagyok, végzett televíziós műsorkészítő, Budapesten élek. Frissen diplomáztam és jelenleg a Telex videó rovatában dolgozok gyakornokként operatőr-vágó-szerkesztő pozícióban. Azért ilyen irányba tanultam, mert érdekelnek a közéleti-politikai témák, és a riport illetve dokumentumfilmek jó eszközök lehetnek társadalmi egyenlőtlenségek láthatóvá tételére. Szabadidőmet általában sportolással, vagy koncertezéssel illetve koncertre járással szeretem tölteni.

 

Molnár A. Tomoko vagyok, pszichológus-hallgató, a projekt során a CoHousing Budapest Egyesület megbízott koordinátora. A projekthez kapcsolódóan különösen foglalkoztatnak a társadalmi folyamatok térbeli tükröződésének nyomai és a helyváltoztatás/veszteség lelki folyamatai.    

 

 

 

A társas hálók, megfelelő támogatói és szociális ellátórendszerek hiánya társadalmi elszigetelődéshez vezethet. Tanulmányutunk során bécsi szociális lakásmodelleket és kapcsolódó szakmai szereplőket kutatunk fel, ahol perifériára szorult csoportok önállóságát, társadalmi vagy foglalkoztatási beilleszkedését támogató módszerek valósulnak meg. Szeretnénk megismerni, hogy milyen feltételek és folyamatok segítik egy ilyen projekt megvalósulását, tapasztalataink összegzésével pedig segíteni a helyzet itthoni előremozdítását.

 A CoHousing Budapest Egyesület a közösségi lakhatási forma (cohousing) hazai megvalósulásának feltételeit kutatja, szakmai hálózatot épít, és kidolgozott modelljével segíti a közösségi lakhatásban gondolkodó csoportokat.

Kövess minket az utunk során!

 

 

 

 

Közös értékeink, ügyeink, megoldásaink: biodiverzitás, helyi pénz, városkép

 

Molnár Andrea vagyok, természetvédelmi mérnök szakon tanulok. Azért szeretek civil szervezetekben és közösségekben tevékenykedni, mert remek embereket ismertem meg ezekben a körökben, akikkel előremutató, kollektív jót szolgáló témákon lehet gondolkodni és dolgozni. Szabadidőmben szeretek kutyázni, futni, biciklizni, falat mászni.
  
Szeretném a biodiverzitásvédelem, a zöld és közösségi várostervezés, valamint a helyi gazdaságfejlesztésben tanultakat hasznosítani azokban a civil szervezetekben és közösségekben, ahol itthon tevékenykedek, valamint a tanultakat online és személyes találkozókon, előadásokonmegismertetni ezen szervezeteken kívül is minél több érdeklődővel, akiknek segítség lehet tevékenységeik fejlesztésében, bővítésében.

A nyíregyházi székhelyű E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület immár 38 éve dolgozik egy fenntartható természeti és épített környezetért, melyben a helyi természeti, társadalmi, gazdasági erőforrásokra támaszkodó környezettudatos társadalom él.

Kövesd az utamat!