Kritikai pedagógiával a társadalmi részvételért!

CERV-F-2023-0477
Egyenlő Esélyekkel az Iskolapadban Egyesület
Pest megye

A közoktatási rendszer jelenlegi formájában nem alkalmas azoknak a készségeknek és képességeknek a fejlesztésére, amelyek elengedhetetlenek a diákok számára ahhoz, hogy az őket körülvevő világot és a társadalmi folyamatokat értelmezzék. A kritikai gondolkodás és az állampolgári kompetencia fejlesztése különösen fontos lenne a nehezebb szociális helyzetből érkező, marginalizált fiatalok esetében, akik jellemzően a szakképzésben tömörülnek, ahol a közismereti tárgyak egyre inkább a háttérbe szorulnak.
A kezdeményezés fókuszában a fiatalok társadalmi részvétele, a demokratikus értékek, az egyenlőség és a kisebbségi jogok képviselete áll. A Deviszont Közösségi Térben szakképzésben tanuló fiatalok a kritikai pedagógia elveire építve közösen tanulhatnak társadalmi kérdésekről, ahol mindenki tudása és tapasztalata értékes. A program célja, hogy a közösségi teret rendszeresen látogató fiatalok kritikai gondolkodása fejlődjön, tudatos állampolgárokká váljanak, és képessé váljanak tenni a változásért mind környezetükben, mind társadalmi szinten.
A programban olyan 14 és 20 év közötti fiatalok vesznek részt, akik nehéz szociális és családi környezetből jönnek, és többségében nem férnek hozzá az iskola utáni különórákhoz és szabadidős tevékenységekhez. A megvalósítók különös figyelmet fordítanak a vidékről Budapestre költözött fiatalokra, akiknek az integrációjában fontos szerepet játszhat egy támogató közösség. A résztvevők a program során olyan ingyenes képzési lehetőséget kapnak, melynek során feltérképezhetik saját érdeklődési körüket, kifejthetik a véleményüket és egy elfogadó közösség megbecsült tagjai lehetnek.

 • Pályázati kategória
  Fejlődésben
 • Megítélt támogatás
  18637.00EUR
 • Megvalósítás helyszíne
  -
 • Tervezett kezdés
  2023. 07. 20.
 • Weboldal