Egy hajóban evezünk - közösségi vitaklubokkal a demokráciáért

CERV-P-2023-0153
Demokratikus Ifjúságért Alapítvány
Pest megye

A mai magyar iskolarendszerben a demokratikus rendszerek többnyire formálisak, a diákoknak nincs, vagy kevés lehetőségük van a demokratikus készségek elsajátítására és a valódi részvételre, és kevéssé ismerik demokratikus jogaikat.
A kezdeményezés célja, hogy a fiatalok képesek legyenek a demokráciát erősítő változásokat generálni, azaz képessé váljanak az őket körülvevő problémák azonosítására, megvitatására, megoldási javaslatok kidolgozására, párbeszédet kialakítva egymással, az érintettekkel és a döntéshozókkal.
A résztvevők a fővárosi és vidéki általános- és középiskolák, egyetemek, közösségi terek, tanodák, ifjúsági egyesületek 11-30 év közötti fiataljaiból kerülnek ki, illetve vitaklubvezetőként pedagógusok, mentorok, segítő szakemberek is bevonásra kerülnek. A résztvevők szervezési készségeket sajátítanak el és megismerkednek az érveléstechnika alapjaival, az érvelési hibákkal, különböző vitaformákkal és a DIA saját fejlesztésű VoxPop vitajátékaival, hogy kiegyensúlyozott, párbeszéd alapú vitákat folytathassanak. A közösségi vitaklubok eseményei emellett fontos integrációs színtérként szolgálnak a különféle társadalmi-szociális hátterű fiataloknak, támogatják egymás megismerését, elfogadását, elősegítik hálózatosodásukat, és lehetőséget teremtenek adott esetben egy-egy ügy melletti közös kiállásra, szerepvállalásra is.
Hosszú távú, szemléletformáló, társadalmi elfogadást támogató hatással bír a vitaklubok hálózattá szervezése, és a regionális közösségi vitaklub központok létrejötte. Az alkalmazott módszerekről tájékoztató anyag készül, amely bárki számára szabadon hozzáférhető lesz, aki érdeklődik helyi vitaklubok megszervezése és menedzselése iránt.

 • Pályázati kategória
  Partnerségben
 • Megítélt támogatás
  60000.00EUR
 • Megvalósítás helyszíne
  -
 • Tervezett kezdés
  2023. 07. 01.
 • Weboldal
 • Bevont partnerek
  KÖZ-Pont Ifjúsági Egyesület
  Fiatalok a részvételért Egyesület