Autizmus? Együtt könnyebb!

CERV-F-2023-0449
Mozaik Közhasznú Egyesület az Autizmussal Élő Emberekért
Pest megye

A kezdeményezés fókuszában az autizmussal kapcsolatos tudatosság növelése és a közösség erősítése áll. A program célja az érintett családok jogtudatosságának növelése, és az ehhez szükséges képességekkel való felruházása, illetve az aktív állampolgári viselkedés terjesztése.
Az érintett szülők képzéseken vehetnek részt az autizmushoz kapcsolódó jogok és önérvényesítés témáiban, és csatlakozhatnak a program során létrejövő szülői és szakmai csoportokhoz. A programban sor kerül közösségi vezetők képzésére, és prioritás az ellátó intézményekkel való szorosabb kapcsolatok kialakítása is. Emellett toborzó és kommunikációs kampányok, szemléletformáló programok is megvalósulnak, valamint információs anyagok is készülnek a témában.
A programok során szakemberek és tapasztalati szakértők dolgoznak együtt, hogy kialakulhasson egy olyan csoport, amelynek tagjai képesek közös munkával, szervezetten együtt dolgozva céljaikat meghatározni, és azokat egységesen képviselni a többségi társadalom és a döntéshozók felé. A csoport eredményes működése elősegíti, hogy a családok számára helyben elérhető szolgáltatások színvonala javuljon (pl. az oktatásban vagy az egészségügyben), továbbá nőjön az autizmus ismertsége és elfogadottsága, és javuljon az érintett családok és az autista emberek életminősége.