Mondj te is NEM-et a sóderbányára!

CERV-A-2023-0511
Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület
Pest megye

Pilismarótra, a Dunakanyar szívébe egy vállalkozó külszíni fejtéses sóderbányát tervez nyitni. A megnövekedett forgalom, a folyamatos kitermeléssel járó por és zaj veszélyeztetné az itt élő emberek egészséges környezethez való jogát, illetve káros hatással lenne a felszín alatti vizekre, további kiszáradást okozva ezzel a környéken. A beruházás eredményeként csökkenne az ingatlanok értéke, a turizmus, jelentős bevételkiesést okozva ezáltal a helyieknek. A bánya hatalmas tájsebe tönkretenné a Dunakanyar tájképét, és kihatna a szomszédos települések lakosságára is.

A egyesület már három éve harcolt a bánya megnyitása ellen, szakértői véleményeket sorakoztatott fel, minden lehetséges követ megmozgatott annak érdekében, hogy mindenki felfigyeljen a tervezett sóderbánya negatív hatásaira. A polgármester mindezek ellenére kiállt a bánya mellett, ezért az egyesület három képviselővel együtt népszavazási kezdeményezést indított.

A népszavazáson arra kértek választ, hogy a képviselő-testület átminősítse-e a kiszemelt területet bányaterületté. A népszavazás érvénytelen lett, de magas, 40,8 % részvételi arány mellett a többség nemet mondott a bányára. Rövid harc után a képviselő-testület elfogadta népszavazás eredményét. A Dunakéke elérte ezzel a célját, hogy legalább egy évig nem történik meg a terület átminősítése, nem indul be a bányászat Pilismaróton.

 • Pályázati kategória
  Akciópályázat
 • Megítélt támogatás
  1513.00EUR
 • Megvalósítás helyszíne
  Pilismarót, Dunakanyar régió
 • Tervezett kezdés
  2023. 07. 08.
 • Weboldal