Egyeztessük jogainkat! Párbeszéd kezdeményezése öt településen

CERV-F-2023-0141
Szegényeket Támogató Alap Egri Alapítványa
Heves megye

Az iskolák attitűdje gyakran elutasító a cigány gyerekekkel és szüleikkel szemben. Az intézmények nem veszik figyelembe, esetenként ki is használják információhiányukat és gyenge érdekérvényesítő képességüket.
A kezdeményezés ezért az emberi méltóság, az egyenlőség, az oktatáshoz való jog és a gyermekek jogai köré szerveződik, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek, szülők felismerjék az őket érő jogsértéseket és alkalmazzák a jogérvényesítés formális eszközeit.
A résztvevők alacsony társadalmi státuszú szülők az egri Béke-telepről és hátrányos helyzetű kistelepülésekről, illetve gyerekek és fiatalok, akik a program során feltárják az iskolák működési gyakorlatait és az informális szelekció eszközeit, felhívják a figyelmet az elvek, a jogok sérüléseire, hozzájárulnak a viszonyok egyenlőbbé válásához. A közös tanulási folyamat során a marginalizált közösségek társadalmi integrációja erősödik, megtanulják használni a formális érdekérvényesítés eszközeit, valamint máshol is hasznosítható tudást, készségeket szereznek.
A program azonban hatással van az iskolákra, a nyilvánosságra és a résztvevők közösségeire is. A program eredményességét jelzi, ha a résztvevők saját környezetükben mintává válnak, továbbadják a megszerzett ismereteket, növelik azok számát, akik értik, gyakorolják, képviselik ezeket az értékeket és jogokat, és fel is lépnek azok hiányával, sérüléseivel szemben. Ahogy az is, ha az iskola és más intézmények attitűdje, gyakorlata kedvezően változik, kapcsolatuk a marginalizált közösségek tagjaival kiegyensúlyozottabbá, egyenlőbbé válik.

 • Pályázati kategória
  Fejlődésben
 • Megítélt támogatás
  19956.00EUR
 • Megvalósítás helyszíne
  Eger, Bükkszentmárton, Hevesaranyos, Szajla, Szomolya
 • Tervezett kezdés
  2023. 07. 01.
 • Tervezett befejezés
  2024. 08. 31.
 • Weboldal