MEGTARTÓ ERŐ - Roma nők jogainak tudatosítása és érvényesítése az ellátórendszerben. Az anyák és gyerekek védelmének erősítése a szociodráma és egyéb részvételi módszerek segítségével.

CERV-P-2023-0240
Magyar Pszichodráma Egyesület
Budapest

A kezdeményezés azokat a vidéken élő roma nőket támogatja, akik az ellátórendszer intézményesülten diszkriminatív, abuzív működése miatt sérülnek szülői, anyasághoz kapcsolódó jogaik gyakorlásában. A program emellett felhívja a figyelmet a problémára az ellátórendszer dolgozói, a terápiás csoportok vezetői és a szélesebb társadalom körében egyaránt, aktív szerepvállalásra késztetve őket.
A kezdeményezés során kidolgozásra kerül egy új, háromelemű módszertan is, amely az elmúlt tíz év tapasztalataira épül, és egyesíti a SZOMARO Egyesület helyben működő gyakorlatait, a NANE “Erő a változáshoz” képzéseinek tartalmát, és az MPE - szociodráma eszköztárát használó - performatív, szocioterápiás módszerét. Mindehhez kapcsolódóan egy képzéssorozat részeként az ellátórendszerben roma nőkkel dolgozó nők válhatnak felkészült csoportvezetőkké, illetve a téma iránt elkötelezett facilitátorok képzésére is sor kerül, akik szintén részt vállalhatnak az új módszertan kialakításában.
A MEGTARTÓ ERŐ egyrészt vonatkozik az anyákra, hogy minden nehézség ellenére képesek legyenek megtartani és felnevelni megszülető gyerekeiket, ki tudjanak állni magukért és jogaikért. Másrészt vonatkozik a program képzésein résztvevőkre is, hogy leendő csoportvezetőként valódi támogatóivá tudjanak válni az anyák kiállásának. Végül pedig az elnevezés vonatkozik az ellátórendszerben dolgozókra is, hogy az intézményi kényszerek ellenére képessé váljanak érdemi segítséget nyújtani.

 • Pályázati kategória
  Partnerségben
 • Megítélt támogatás
  59983.00EUR
 • Megvalósítás helyszíne
  Budapest, Szomolya
 • Tervezett kezdés
  2023. 10. 02.
 • Weboldal
 • Bevont partnerek
  Nők A Nőkért Együtt Az Erőszak Ellen Egyesület (NaNe)
  Szomolyai Roma Magyar Egyesület