Szakmai műhelyt tartottunk támogatottjainknak

 

Sor került az első szakmai műhelyre a Közös Értékeink Program Fejlődésben! pályázati kategóriájának támogatott szervezeteivel! A kapacitásfejlesztő találkozót október 24-én, Budapesten, a Párbeszéd Házában tartottuk, az esemény házigazdája pedig a Közös Értékeink Program támogatottjainak fejlesztéséért felelős Közösségfejlesztők Egyesülete volt.

A szakmai műhelyekre azért kerül sor, mert különösen fontosnak tartjuk, hogy már a projektek indulásának időszakában lehetőséget teremtsünk arra, hogy a 25 támogatott szervezet találkozzon és megismerje egymást, felismerjék azokat a területeket, ahol egymást támogatni tudják, és ahol egymástól tanulni tudnak.  

 
Személyes ismerkedés: rapid-randi kicsit másképp! 

A kérdések itt nem csak a személyes megismerésre fókuszáltak, hanem megjelentek a kapacitásfejlesztésre vonatkozó szempontok is. Ezt követően a résztvevők először egyénileg fogalmazták meg, mire büszke a szervezetük, mi az, amiben jók, és mi az, ami mostanában aggasztja őket. A szempontokra felírt válaszokat a bemutatást követően elhelyeztük egy-egy paravánon, bátorítva ezzel a jelenlévőket arra, hogy odaforduljanak azokhoz, akik számukra a legérdekesebbek voltak, vagy akikhez a leginkább tudtak kapcsolódni.

 
Közösségi kapacitásfejlesztés

Mindenekelőtt bemutattuk, mit értünk közösségi kapacitásfejlesztés alatt, és megnéztük, milyen szempontrendszer segítségével tudnak magukra nézni a szervezetek, hogy meghatározhassák, milyen szervezeti változást szeretnének elérni a mindennapi munka és a projektjeik megvalósítása során. Ez nekünk is segít felmérni, hogy a közös munkához kinek milyen segítséget kell biztosítanunk. 

 

Kiscsoportok

A műhely utolsó részében kiscsoportokat alakítottunk, és arra kértük a résztvevőket, hogy beszélgessenek arról, hogy a szervezetük miben szeretne fejlődni, ugyanis ez alapozza meg a következő szakmai műhelyünket a támogatottakkal.

Összességében igazán jó hangulatú napot töltöttünk együtt, a résztvevők nyitottak és együttműködőek voltak, és őszinte érdeklődéssel fordultak egymás felé. Voltak nagy felismerések, egymásra találások, és a visszajelzésekből kiderült, hogy sokak érdeklődését felkeltette a közösségi kapacitásfejlesztés, és örömmel dolgoznak majd együtt a Közösségfejlesztők Egyesületével ezen a szakmai területen.